אובחנתם עם טרשת נפוצה? זה מה שכדאי לכם לאכול
הדס חרדון, דיאטנית ומנהלת מרפאת אורח חיים בריא, מסבירה על הקשר בין מזונות שונים להתפתחות המחלה, ומספקת המלצות תזונה לחולי טרשת נפוצה
It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.
הדס חרדון, דיאטנית ומנהלת מרפאת אורח חיים בריא, מסבירה על הקשר בין מזונות שונים להתפתחות המחלה, ומספקת המלצות תזונה לחולי טרשת נפוצה
בסוף שנות ה-40, הנוירולוג הנורבגי רוי סוואנק החל לחקור את הגורמים המשפיעים על התפרצויות של טרשת נפוצה ועל קצב הידרדרות המחלה. המחקר שפרסם הראה, שבאזורי החוף טרשת נפוצה הייתה נדירה ביותר, בעוד שבאזורים ההרריים שכיחות המחלה הייתה גבוהה בהרבה, עם תהליך הידרדרות מהיר וחד. ההבדלים העיקריים שמצא בין שני האזורים היו תזונתיים: בהרים התזונה העיקרית כללה בשר, חלב, גבינות וביצים, ובחוף התזונה הייתה ברובה ממקור ימי. בנוסף, בחוף הייתה חשיפה גבוהה יותר לוויטמין D.
לדברי הדס חרדון, מנהלת מרפאת אורח חיים בריא לחולי טרשת נפוצה בשירותי בריאות מכבי, והדיאטנית האחראית, שומן רווי המצוי בכמות גבוהה במאכלים כמו בשרים, וגבינות שמננות, עשוי להיות גורם סיכון משמעותי להיתדרדרות המחלה.
בשנים שחלפו מפרסום המחקר אנחנו עדים לעליה דרמטית בכמות השומן הרווי שאנחנו צורכים, אליו נוספים גם שומני הטרנס, שנמצאים במאכלים מעובדים כמו אוכל קפוא ואוכל מהיר - מהצ'יפס שאנחנו אוכלים ועד עוגיות, חטיפים ואפילו אבקת מרק.
שומני הטרנס פועלים באופן דומה לשומן הרווי, וצריכה מוגברת שלהם עלולה לגרום לשלל מחלות כמו פגיעה בייצור האינסולין, מחלות של כלי הדם והלב, זיהומים, אלרגיות, טרשת עורקים וגם טרשת נפוצה.
אם בשנות החמישים דיברנו על 2.2 מקרים של טרשת נפוצה ל-100,000 איש בארה"ב, עם תחילת עידן רשתות המזון המהיר, האוכל המעובד והארוחות הקפואות, המספרים עלו ל-40 חולים לכל 100,000 אנשים, ובישראל אפילו ל-90 חולים לכל 100,000".
ד"ר סוואנק יצר תפריט תזונה לחולי טרשת נפוצה הנחשב לדל בשומן רווי, ומבוסס על דגנים מלאים, פירות וירקות, עם תוספות של שמן דגים ושל הוויטמינים E ו-C. הוא עקב אחרי המטופלים במשך 34 שנים ומצא שכ-95 אחוז מהחולים שאימצו את התפריט שלו נשארו פעילים לאורך כל שנות המחקר, עם ירידה בתדירות ההתקפים: מהתקף בשנה, להתקף אחת לשלוש שנים בממוצע. בקרב משתתפי המחקר שהמשיכו לצרוך שומנים רוויים, הייתה החמרה במצב הבריאותי.
התזונה המומלצת כיום לחולי טרשת נפוצה
"ההמלצה של ארגוני הבריאות בישראל ובעולם כיום היא מעבר לתזונה ים תיכונית", קובעת חרדון. "כשהרעיון הוא לא ׳דיאטה׳, אלא שינוי תזונתי בסימן אורח חיים בריא, שזמין ונגיש לנו, ושקל להתמיד בו גם לטווח הרחוק. ".
תזונה ים תיכונית מתבססת על:
התזונה הים תיכונית מומלצת לכלל האוכלוסייה. על פי מחקרים היא מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, מסייעת באיזון הסוכר בדם, חשובה בהורדת משקל ובשמירה על משקל גוף תקין. תזונה ים תיכונית מפחיתה מדדי דלקת, מגבירה את נוגדי החמצון בגוף, ומשפיעה על המיקרוביוטיקה של המעיים.
עבור חולים בטרשת נפוצה, מציעה התזונה הזו יתרונות נוספים: בקרב הסובלים מטרשת נפוצה, ההרכב המיקרוביומי (הרכב החיידקים בגוף) שונה מבאוכלוסייה הכללית, עם הישנות גבוהה של חיידקי מעיים שמגבירים דלקתיות, ומחסור בחיידקים שמפחיתים דלקתיות. מעבר לתזונה ים תיכונית הביאה לשינויים בהרכב המיקרוביום, ולהפחתה של תסמינים נפוצים כמו צרבת, מעי דליף, נפיחות, שלשולים ועצירות, ולירידה מובהקת במדדי דלקתיות בגוף, ציונים גבוהים יותר לבריאות פיזית ונפשית, שיעור התקפים נמוך יותר וירידה ברמת העייפות הכרונית והאקוטית.
"המרפאה לאורח חיים בריא לחולי טרשת נפוצה מעניקה מעקב שוטף, במטרה להאט את הידרדרות המחלה. בנוסף לטיפול התרופתי, אנחנו נותנים ייעוץ תזונה לחולי טרשת נפוצה, שמותאם לתוצאות הבדיקות, לצרכים האינדיבידואליים ולאורח החיים של אותו המטופל - מתוך הבנה שזוהי הדרך היחידה להתמיד. אנחנו בונים יחד תוכנית ספורט, עם המלצה על לפחות 30 דקות פעילות גופנית ביום. בהתאם לצרכים ולמצב הבריאותי, המטופלים מקבלים פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק והתייעצויות עם רופאת שיקום, וכמובן מפגשים עם עובדת סוציאלית, שמסייעת במיצוי הזכויות. והכל בשילוב הטיפול התרופתי שהותאם לכל מטופל. אם בעבר סיבוכי הטרשת הנפוצה היו קטלניים, ואורח החיים הצפוי לחולים מורכב וקשה, כיום הפער מאד הצטמצם, וחולים יכולים לצפות לחיים ארוכים ומלאים, כל עוד הם לוקחים אחריות על הבריאות שלהם.