מה זה סרטן בבלוטת הערמונית? מהם התסמינים של סרטן הערמונית? מה המשמעות של סרטן ערמונית גרורתי? ואיך מטפלים בחולים? האונקולוגית ד״ר שרון נורדהיימר עם כל הפרטים על המחלה

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל. לחולים עם סרטן ערמונית שמאובחן בשלב מוקדם – כאשר הוא מוגבל לבלוטת הערמונית בלבד – סיכויים גבוהים מאוד לריפוי ולחיים רגילים ובריאים. כאשר סרטן הערמונית מתפשט ושולח גרורות – סביר להניח שלא ניתן יהיה לרפא את המחלה, אך גם לסרטן ערמונית גרורתי קיימים כיום טיפולים שמסייעים להשתלט על המחלה ומאפשרים לרבים מהמטופלים לחיות לצדה שנים ארוכות באיכות חיים טובה.

מה זה סרטן הערמונית?
הערמונית (פרוסטטה) היא בלוטה בגוף הגבר שתפקידה לייצר חלק מנוזל הזרע. הבלוטה, שבצורתה ובגודלה מזכירה את הפרי ערמון, ממוקמת מתחת לשלפוחית השתן ועוטפת את השופכה – צינור חלול שמעביר את השתן ואת נוזל הזרע אל מחוץ לגוף.
סרטן בלוטת הערמונית (Prostate Cancer) הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים בישראל. ברוב המקרים סרטן הערמונית מתפתח לאט והגידול נותר מקומי, בבלוטת הערמונית – שם הוא עשוי שלא לגרום לנזק או תסמינים. ברבים ממקרים אלה נדרש טיפול פשוט יחסית או שלא נדרש טיפול כלל ומספיק מעקב בלבד.
עם זאת, קיימים סוגים אגרסיביים של סרטן ערמונית שעלולים להתפשט לאיברים סמוכים או לשלוח גרורות לעצמות ולאיברים אחרים בגוף דרך זרם הדם או מערכת הלימפה.
מה השכיחות של סרטן הערמונית?
אחד מכל תשעה גברים בישראל יאובחן עם סרטן הערמונית במהלך חייו, לרוב אחרי גיל 65. בכל שנה מאובחנים בישראל כ-3,000-2,500 מקרים חדשים של סרטן הערמונית, כאשר מעל 90 אחוזים מהם מאובחנים בשלב מוקדם – שלב שבו הגידול ניתן לטיפול ובחלק מהמקרים אף דורש רק מעקב, ללא כל טיפול.
מהם הסימנים והתסמינים של סרטן הערמונית?
בשלבים הראשונים, סרטן בבלוטת הערמונית עשוי שלא לגרום לסימנים או תסמינים.
תסמינים ראשונים של הסרטן עשויים לנבוע מהגדלה של הערמונית ולחץ על צינור השופכה ובהם:
• דחיפות במתן שתן
• השתנה לילית
• קושי במתן שתן
• זרם פחות עוצמתי של השתן
חשוב להבין כי ברוב המקרים תסמינים אלה אינם קשורים לסרטן ערמונית אלא לגורמים אחרים כגון הגדלה שפירה של הערמונית.
תסמינים פחות נפוצים שעלולים להתלוות לסרטן הערמונית (אך אינם ספציפיים לסרטן הערמונית) הם:
• דם בשתן
• דם בזרע
סרטן ערמונית מתקדם יותר שכבר שלח גרורות עלול לגרום לתסמינים שונים ובהם:
• כאבים בעצמות
• ירידה לא מכוונת במשקל
מהם הגורמים וגורמי הסיכון לסרטן הערמונית?
ככל גידול ממאיר, סרטן הערמונית מתחיל להתפתח כאשר נוצרים שינויים במטען הגנטי (ב-DNA) בתאים בערמונית. המטען הגנטי בתא מהווה מעין ספר הוראות. כשחלים בו שינויים מסוימים, גם תפקוד התא עלול להשתנות ולהוביל לחלוקה מהירה יותר לעומת תאים בריאים. התאים הסרטניים הולכים ומצטברים לכדי גידול, שעלול אף לפלוש לרקמות סמוכות. לעתים, תאים סרטניים גם עלולים להשתחרר מהגידול ולשלוח גרורות לעבר חלקים אחרים בגוף.
הסיבות לשינויים במטען הגנטי של התאים בערמונית אינן ברורות לאשורן, אבל קיימים מספר גורמים שעשויים להעלות את הסיכון להתפתחות סרטן הערמונית:
גיל מבוגר: גורם הסיכון העיקרי לסרטן הערמונית הוא גיל. הסיכון לפתח סרטן ערמונית עולה עם הגיל והמחלה הכי נפוצה לאחר גיל 50, כאשר 75 אחוזים מהמקרים מאובחנים בקרב בני 65 ומעלה.
היסטוריה משפחתית: רקע של סרטן ערמונית בקרובי משפחה מעלה את הסיכון לסרטן הערמונית וכך גם הימצאות מוטציות במשפחה של הגנים BRCA1 ובמיוחד BRCA2 - שמעלים סיכון גם לסרטן השד. לפי הערכות, בכעשרה אחוזים מהמטופלים קיים מרכיב גנטי-תורשתי למחלה.
השמנה: מחקרים העלו כי לאנשים עם עודף משקל יש סיכון מוגבר לסרטן הערמונית בהשוואה לאנשים שמשקלם נחשב תקין.
כיצד מאבחנים סרטן הערמונית?
ככל שמגלים סרטן ערמונית בשלב המוקדם יותר - סיכויי ההחלמה גבוהים יותר ונדרשים פחות טיפולים ולכן גם תופעות הלוואי יהיה קלות יותר.
ברוב המקרים תהליך האבחון של סרטן הערמונית מתחיל לאחר בדיקת דם לחלבון PSA- בין אם בשל תסמינים או בגלל גורמי סיכון. בדיקה נוספת היא בדיקה גופנית (בדיקה רקטלית). אם עולה חשד לגידול בערמונית, המטופלים נשלחים על פי רוב לבדיקות הדמיה ובמידת הצורך לביופסיה.
בדיקת PSA
הערמונית מייצרת חלבון המכונה 'אנטיגן הערמונית' (PSA) שתפקידו קשור להתנזלות נוזל הזרע. באופן טבעי החלבון נמצא בכמות קטנה בדם - שריכוזה עולה עם הגיל. בדם של חולי סרטן הערמונית לרוב ריכוז ה-PSA גבוה יותר מהטווח שנחשב נורמלי ביחס לגיל.
הסיבות ל-PSA גבוה מגוונות ואינן אופייניות רק לסרטן הערמונית. גורמים נוספים עלולים להוביל לרמות גבוהות של PSA ובהם הגדלה שפירה של הערמונית, דלקת בערמונית, נטילת תרופות מסוימות, צריכת תוספי תזונה מסוימים, פרוצדורות רפואיות באזור כמו ביופסיה או ניתוח וכן פעילות גופנית מאומצת או שפיכת זרע בטווח של 48 שעות לפני הבדיקה.
יתרה מכך, גם אצל גברים עם סרטן הערמונית, בכרבע מהמקרים אין רמות חריגות של PSA. מסיבות אלה לא ניתן לאבחן סרטן ערמונית בהתבסס על רמות של PSA לבדן ונדרשת נטילת דגימה מהערמונית (ביופסיה).
במקרה שכבר אובחן סרטן הערמונית, בדיקת רמות החלבון בדם מסייעת בהערכת שלב המחלה, התקדמות המחלה ויעילות הטיפול.
בדיקת אצבע רקטלית (DRE)
במקרה של חשד לסרטן הערמונית הרופא ימשש את הערמונית דרך פי הטבעת. הבדיקה מכונה Digital Rectal Examination (DRE) והיא אומנם עשויה להיות לא נוחה, אך בדרך כלל אינה כואבת.
ערמונית מוגדלת שפירה היא גמישה וחלקה, לעומת גידול בערמונית המאופיין בדרך כלל – אם כי לא תמיד – באי סדירות וקשיחות.
הדמיית MRI
אם אחת הבדיקות הראשונות העלו חשד לגידול סרטני בערמונית, כיום, במקרים רבים, מטופלים נשלחים להדמיית MRI. ההדמיה מאפשרת להבין האם ישנם אזורים חשודים בערמונית שמצריכים ביופסיה, מסייעת לתכנן את הביופסיה וגם לקבוע את שלב המחלה המקומי (שלב ה-T).
בחלק מהמקרים המטופל ישלח לבדיקת אולטרה סאונד המבוצעת דרך פי הטבעת (TRUS).
ביופסיה של הערמונית
אבחנה ברורה של סרטן הערמונית ושל מידת האגרסיביות של הגידול ניתן לקבל לאחר בדיקת ביופסיה במסגרתה מוציאים באמצעות מחט דגימה מהערמונית וזו נבדקת במעבדה.
הבדיקה מתבצעת בהנחית אולטרה-סאונד טרנס-רקטלי (TRUS), כאשר כיום נהוג להיעזר גם בהדמיית ה-MRI כדי להגיע לאזורים החשודים ולשפר את דיוק הביופסיה (ביופסיית היתוך).
מיפוי גופי באמצעות PET-CT עם PSMA
כיום בישראל כמעט כל מטופל שמאובחן עם סרטן ערמונית עושה בדיקת PET-CT עם חומר מאתר ייחודי לסרטן הערמונית (PSMA). הבדיקה מציגה את הפיזור של החומר בכל הגוף כדי לסייע באבחון הגידול, מיקומו ומידת התפשטותו לאיברים אחרים בגוף.
איך מטפלים בסרטן הערמונית?
הטיפול בסרטן הערמונית תלוי בגורמים רבים ובהם רמת הסיכון שנקבעה, פרמטרים נוספים של הגידול ופרמטרים הקשורים למאובחן – כמו מצבו התפקודי, מחלות רקע והעדפותיו.
מעקב פעיל (אקטיבי) לסרטן הערמונית
אצל רוב הגברים בגיל המבוגר נמצאים תאים גידוליים בערמונית. לפי מחקרים, כבר בגיל 50 ניתן למצוא תאים סרטניים בערמונית בקרב כ-30 אחוזים מהגברים. עם זאת, גידולים סרטניים בערמונית פעמים רבות נוטים להתפתח בצורה איטית מאוד ובשל כך, במקרים רבים לא יהיה להם ביטוי קליני במהלך חייו של המטופל. מסיבות אלה, במקרים שבהם הסרטן מקומי ואינו מתפשט או גורם לתסמינים, בשילוב פרמטרים קליניים מסוימים, לא פעם ניתן לחסוך את הטיפולים ותופעות הלוואי שלהם - ולהעדיף על פניהם אפשרות של מעקב פעיל.
מטופל במעקב פעיל עובר בדיקות דם, בדיקות גופניות, בדיקות הדמיה ולעיתים גם ביופסיות באופן קבוע כדי לעקוב אחר התפתחות הגידול. אם תהיה החמרה במצב – הרופא ימליץ על טיפול. גם למטופלים מותר בכל שלב לבחור להתחיל לקבל טיפול.
חשוב לדעת שמחקרים הוכיחו שכאשר הנתונים מתאימים - מעקב פעיל הוא בטוח ואינו פוגע בתוחלת החיים של המטופל.
ניתוח לסרטן הערמונית (ניתוח רדיקלי לכריתת הערמונית)
הסרת בלוטת הערמונית בשלב מוקדם עשויה למנוע את התפשטות הגידול ולהוביל לריפוי.
הניתוח בדרך כלל מבוצע בגישה לפרוסקופית דרך חתכים קטנים באמצעות רובוט הקרוי דה וינצ׳י. בניתוח מוסרת בלוטת הערמונית ושלפוחיות הזרע ולעיתים גם מבוצעת כריתה של בלוטות לימפה. תופעות הלוואי העיקריות האפשריות של הניתוח הן פגיעה בשליטה על מתן שתן, בעיות פוריות ופגיעה בתפקוד המיני.
הקרנה לסרטן הערמונית
בטיפול הקרינתי משתמשים בקרינה מייננת באנרגיה גבוהה כדי להשמיד את תאי הסרטן תוך פגיעה מינימלית ברקמות הבריאות שמסביב או כדי להקל על תסמיני המחלה המקומיים. היום קיימת טכניקת קרינה חיצונית שנקראת SBRT – שמאפשרת לתת טיפול קרינתי בצורה ממוקדת עם צמצמום מספר הטיפולים ובמינימום תופעות לוואי.
שיטה נוספת של הקרנות היא הקרנה פנימית (ברכיתרפיה) של הערמונית, במסגרתה מניחים גרגרים רדיואקטיביים בתוך הערמונית. לאחר ההחדרה הגרגירים משחררים קרינה בקצב איטי במשך תקופה.
טיפול אנדוקריני (אנטי-הורמונלי) לסרטן הערמונית
ההורמון הזכרי טסטוסטרון מעודד את שגשוג התאים הסרטניים בערמונית. טיפול אנדוקריני מתבצע באמצעות תרופות שפוגעות ביכולת של הטסטוסטרון לזרז את התפתחות הגידול. הטיפול ניתן בזריקות ו/או כדורים, ובמצבים של סרטן מתקדם, לעיתים נדירות באמצעות כריתת אשכים (שמייצרים את ההורמון).
טיפול אנדוקריני משמש גם במחלה מקומית – בשילוב עם טיפול קרינתי, והוא מהווה את הבסיס לטיפול במחלה גרורתית – בחולים אלה הוא מאט את ההתפתחות של גידול מתקדם ובכ-90 אחוזים מהמקרים אף מסייע בכיווצו, עד שהמחלה הופכת לעמידה לטיפול אנדוקריני.
טיפולים כימותרפיים לסרטן ערמונית גרורתי
תרופות כימותרפיות הינן חומרים אשר פוגעים בתאים אשר מתחלקים באופן מהיר, כגון תאי סרטן כמו סרטן הערמונית. טיפול בכימותרפיה עשוי להתאים במקרים של סרטן ערמונית שהתפשט מעבר לערמונית. היא אינה מהווה טיפול מקובל לסרטן ערמונית מוקדם.
טיפולים אימונותרפיים לסרטן ערמונית גרורתי
אימונותרפיה מחזקת את מערכת החיסון כדי לאפשר לה לזהות ולהילחם בתאים סרטניים בצורה טובה יותר. טיפולים אימונותרפיים משמשים לטיפול בסרטן ערמונית גרורתי, אך חשוב לדעת כי הם מתאימים רק לאחוזים בודדים מהמטופלים.
טיפולים ממוקדי מטרה (ביולוגיים) לסרטן ערמונית גרורתי
טיפולים ממוקדי מטרה מתמקדים במוטציות גנטיות של תאים סרטניים כדי למנוע מהם לגדול ולהתרבות.
למטופלים גרורתיים בישראל מבוצע באופן שגרתי ובמסגרת סל שירותי הבריאות אפיון מולקולרי גנטי רחב של רקמת הגידול. התהליך עשוי לחשוף מאפיינים מסוימים כגון מוטציות, שיכולות להעיד על התאמה לטיפולים ביולוגיים שונים. בשל שינויים גנטיים בגידול הקשורים לגן BRCA2, 20-25 אחוזים מהמטופלים בשלב המחלה המתקדמת נמצאים מתאימים לטיפול ביולוגי, בעיקר לתרופות מקבוצת 'מעכבי PARP'.
טיפול רדיואקטיבי ממוקד מטרה לסרטן ערמונית גרורתי
קבוצה נוספת של טיפולים מתקדמים המבוססת על סוגים שונים של יסודות רדיואקטיביים שמוזרקים דרך הווריד ופולטים קרינה שמשמידה את התאים הסרטניים. כיום קיימים שני טיפולים עיקריים בשימוש: הטיפול הראשון הוא טיפול ותיק מבוסס רדיום, שמתאים למטופלים עם גרורות בעצמות בלבד. הטיפול השני מבוסס לוטיציום ומתאים גם למטופלים עם גרורות שאינן בעצמות. זהו טיפול מכוון מטרה שפועל באופן ממוקד – הוא נקשר לתא הגידולי באופן כמעט בלעדי ומשחרר את הקרינה בתוך הגידול, עם פגיעה מינימלית בתאים אחרים וצמצום נזק ותופעות לוואי.
מעקב סביל (פסיבי)
מעקב זה מיועד בעיקר לאנשים שבריריים שנראה כי טיפול מידי לסרטן הערמונית עלול להסב להם יותר נזק מתועלת. בניגוד למעקב פעיל שמטרתו לאפשר טיפול במטרת ריפוי במקרה שהמחלה תתקדם, המטרה במקרים אלה היא לתת טיפול פליאטיבי בלבד – טיפול תומך לניהול התסמינים כדי להקל על החולה, עם בדיקות בתדירות נמוכה יותר וללא ביופסיות.
האם ניתן לרפא סרטן ערמונית? ומהי תוחלת החיים הצפויה עם סרטן ערמונית גרורתי?
כאמור, ברוב המקרים, גידולים סרטניים בערמונית מתפתחים לאט מאוד ועשויים שלא לגרום לתסמינים או סיבוכים במשך שנים רבות ואף לא לדרוש כל טיפול.
כאשר המחלה מתגלה בשלב מוקדם, כשהגידול מוגבל לערמונית, ברוב המקרים הוא בר טיפול וניתן להחלים ממנו לחלוטין. מאובחנים רבים בסרטן הערמונית כלל לא ירגישו בו וסיבת מותם לא תהיה קשורה לגידול.
כיום, בזכות טיפולים מתקדמים, גם כאשר סרטן הערמונית שולח גרורות, במקרים רבים הוא בר טיפול ואפילו חולים עם סרטן מתקדם עשויים לחיות במשך שנים רבות, עם איכות חיים טובה.
איך מתנהלים החיים עם סרטן הערמונית?
כאמור, ניתן לחיות עם סרטן ערמונית מוקדם במשך שנים ללא תסמינים, ובזכות טיפולים מתקדמים גם חולים עם סרטן ערמונית גרורתי זוכים פעמים רבות לתוחלת חיים ארוכה ואיכות חיים טובה.
למען שיפור הבריאות ושיפור איכות החיים חשוב:
- להקפיד על מעקב רפואי: חשוב להקפיד על מעקב רפואי לבחינת מצב הגידול ולהיות מעורבים בניהול המחלה. זכרו כי הטיפולים בסרטן הערמונית מתפתחים ומתקדמים כל הזמן וחשוב להתעדכן עם הרופא על אפשרויות חדשות.
- להתעדכן בזכויות הרפואיות: כשמתקבלת אבחנה של סרטן מגיעות גם זכויות שכדאי להכיר. עמותות בתחום יכולות לסייע בכך.
- להקפיד על אורח חיים בריא: חשוב להקפיד על תזונה בריאה ופעילות גופנית.
- ייעוץ רגשי: אל תתמודדו עם זה לבד. היעזרו בבני משפחה ובחברים, התייעצו עם חולים אחרים ובמידת הצורך פנו לאנשי מקצוע.
על הכותב

ד״ר שרון נורדהיימר
ד״ר שרון נורדהיימר היא רופאה בכירה בבית החולים הדסה עין כרם, המתמחה בטיפול בגידולי מערכת המין והשתן
תכנים נוספים
עמותות המסייעות לחולים
הארגונים והאתרים הנזכרים לעיל הם חיצוניים לנוברטיס. לנוברטיס אין כל שליטה על המידע המסופק באתרים אלה, ולכן היא אינה יכולה להבטיח את הדיוק או את שלמותו של מידע זה. כל מידע המתקבל מאתרים אלה לא מהווה תחליף לייעוץ רפואי המתקבל מהרופא המטפל.