העור בקצה המנהרה: טיפול באורטיקריה כרונית
במשך שנים ארוכות, מתנהלים חולים רבים עם המחלה מבלי לדעת שקיימים טיפולים בטוחים ברמת יעילות גבוהה. ייעוץ עם רופא מומחה יכול לשים קץ לסבל
It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.
במשך שנים ארוכות, מתנהלים חולים רבים עם המחלה מבלי לדעת שקיימים טיפולים בטוחים ברמת יעילות גבוהה. ייעוץ עם רופא מומחה יכול לשים קץ לסבל
גם אם היא רחוקה מלסכן חיים, המטרד שבחיים עם אורטיקריה אינו דבר של מה בכך. תופעת הגרד, שנוטה פעמים רבות להחמיר בערבים ובלילות, והופעתם החיצונית של נגעים באזורי גוף שונים מעמידים את החולה במצב לא נעים מול הסביבה ומספקות התמודדויות לא פשוטות.
אולם הבשורה הטובה היא שעם אבחון נכון, טיפול באורטיקריה ישפר משמעותית את מצב הנגעים ואת אורח החיים של החולים, הן בתדירות התפרצויות המחלה והן בהופעתן בפועל.
"תהליך האבחון אינו מאד מורכב", מספר פרופסור אלון הרשקו, יו"ר האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית. "תחילתו של התהליך לרוב היא ברופא המאזין ברוב קשב לתיאור התסמינים והתחושות של החולה ובוחן את הפריחה הקיימת. כשהן התיאורים והן המראה בפועל מתאימים לאפיון הקיים, הרופא לרוב יידע לזהות במה מדובר. זה קורה בדרך כלל סביב תיאור של פריחה שמופיעה במשך כמה חודשים, כשהיא באה והולכת, ומגרדת במיוחד בלילה".
למטופלים מציע ד"ר הרשקו לצלם את הפריחה בימי הופעתה ולהגיע עם התמונות לאבחון. זאת, בשל הנטייה של הנגעים להופיע ולהיעלם לסירוגין. קורה שדווקא בעת האבחון אצל הרופא, העור אינו נגוע. הרופא, על פי רוב, יכול לזהות במה מדובר גם מסקירה של התמונות.
"טיפול באורטיקריה לסוגיו עבר מהפכה של ממש בשנים האחרונות" אומר פרופ' הרשקו. "בעבר, טופלו החולים בסטרואידים לטיפול בתסמיני האורטיקריה. כיום, נעשה השימוש בסטרואידים רק במקרים המוגדרים דחופים, בהם נדרש צורך לפתרון מידי של המצב; חתן וכלה ערב חתונתם, למשל, יוכלו לקבל תגבור מהסוג הזה כדי להתמודד עם התפרצות ולעבור את האירוע בשלום".
"אם אנחנו יודעים על גורם חיצוני שמעודד את המחלה ומחמיר אותה ננסה למנוע אותו", מוסיף פרופ' הרשקו. "אם ההתפרצויות פעילות יותר בקור, נעודד את החולה להימנע מאקלים כזה; אם לחץ על העור משפיע לרעה – ההנחיה תהיה להקפיד על לבישת בגדים משוחררים ונעימים. כשמדובר באורטיקריה ספונטנית ואין גורם חיצוני שניתן לתלות בו את ההתפרצות, אנטי-היסטמינים עשויים לעזור ומרבית החולים יגיבו היטב לטיפול באנטי היסטמינים".
"כאשר החולים לא מגיבים לטיפולים באנטי היסטמינים ולטיפולים נוספים, מרחיב פרופ' הרשקו על האפשרויות הקיימות, "מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה לגבי האפשרות של מתן טיפול ביולוגי. הטיפול הביולוגי מכיל נוגדנים שתפקידם לחסום את התהליך המחולל את האורטיקריה".
"אורטיקריה כרונית לא חייבת להיות נטל כבד מנשוא. לאורך השנים, אני פוגש חולים ש'מתגלגלים' עם המחלה כבר שנים ארוכות מבלי לדעת שקיימים טיפולים מתאימים מאד, וחשוב לי במיוחד לומר לכל החולים האלה – קיימים טיפולים, והם טובים. אין סיבה לסבול, גשו להתייעץ עם רופא מומחה ומצאו בעזרתו את הדרך הנכונה לטיפול באורטיקריה".
צילום תמונת קאבר: Shutterstock