"אורטיקריה ולחץ נפשי: הבנת הקשר וניהול התסמינים. פרופסור הרשקו מסביר

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

נגעים שמופיעים על העור בפתאומיות, כשהם מלווים באודם, נפיחות וגרד – אינם תופעה נדירה. אורטיקריה, בהופעתה הקלה יחסית, צצה בשכיחות גבוהה למדי אצל אנשים שונים, אבל במרבית המקרים הנגעים נעלמים תוך מספר שעות, אם כי יכולים להופיע מחדש במקומות אחרים.

אלא שלפעמים, התופעה נמשכת מעל 6 שבועות: במקרה כזה, מוגדרת אורטיקריה כרונית. הווריאציה הזו של המחלה כבר עלולה לפגוע באיכות החיים של מי שלקה בה, בעיקר בשל הגירוד הבלתי פוסק שמציק ומעיק, ומקשה על הפעילות היומיומית. אבל הרובד הנוסף הוא פגיעה בביטחונם העצמי של החולים, בתחושת הבושה הנלווית ובקושי ליצור או לתחזק קשרים חברתיים, סביב המבוכה מהנראות של הנגעים על העור.  

מה זה אורטיקריה - תמונה עיצובית
"הרובד הנוסף הוא פגיעה בביטחונם העצמי של החולים" צילום: Shutterstock

פרופסור אלון הרשקו, אימונולוג ומנהל מחלקה פנימית ג' בבית החולים הדסה ויושב ראש האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, מסביר מה זה אורטיקריה ומשיב על כמה שאלות חשובות בנושא.

איך אורטיקריה מופיעה בפועל?

"אורטיקריה מאופיינת בנגעים אדומים, לפעמים בצקתיים, ובתחושת גרד קשה שנלווית להם – והיא יכולה להופיע בכל חלקי הגוף", מסביר פרופ' הרשקו. "ההתנהגות של המחלה נחשבת משונה, היא לא נשארת קבועה באותו המקום ולא למשך זמן. כל נגע מופיע לפרק זמן של 24 שעות לכל היותר, ולא משאיר אחריו סימנים – אבל באותה המהירות שבה הוא נעלם, הוא יכול לצוץ במקום אחר על הגוף. המטופלים עצמם מדווחים על גירוד שמופיע בעיקר בלילה, או הולך ומחמיר בערב".

אורטיקריה כרונית - ממתי היא נחשבת כזו?

"'כרוני' משמעו 'ממושך': כדי להיחשב כרונית, אורטיקריה אמורה להימשך שישה שבועות לפחות.  בתוך פרק הזמן הזה, הנגעים עשויים להופיע לכמה שעות, להיעלם ולשוב להופיע על הגוף כעבור יומיים. ישנם מקרים בהם אם התופעה לא מטופלת בכלים הקיימים, בחלק מהמקרים היא עלולה להימשך לא רק כמה שבועות, אלא אפילו כמה שנים".

מה גורם להופעת המחלה?

"שורשי התופעה", מסביר פרופ' הרשקו, "בפעילותה הפנימית של מערכת החיסון. התגובה החיסונית היא אמנם אינה מחלה אלרגית", הוא מפרט, "אך בהופעתה היא דומה לתגובה אלרגית. פעמים רבות, מי שסובלים מאורטיקריה כרונית עסוקים בחיפוש מתמיד אחר הגורם לאלרגיה – וכאן הטעות. זו אינה מחלה אלרגית, ולכן לרוב הם לא יצליחו למצוא אלרגן חיצוני, שכן מדובר בכלל בגורם פנימי".
 

פרופסור אלון הרשקו מסביר מה זה אורטיקריה
"בסופו של דבר זו תופעה די שכיחה". פרופ' הרשקו. צילום: אוסף פרטי

"התפרצות של פריחה", מוסיף פרופ' הרשקו, "עלולה להתרחש גם ספונטנית – ללא טריגר חיצוני שיעיר אותה, ואז היא נקראת אורטיקריה ספונטנית. לעתים קיימים גורמים חיצוניים שעלולים להחמיר את המחלה, כמו מקלחת, מגע עם בגדים מסוימים שגורמים לחץ, חשיפה לשמש או לקור וגם שימוש בתרופות לשיכוך כאבים (שאינן סטרואידים). גם לחץ נפשי עלול להשפיע לרעה. בנוסף, אורטיקריה יכולה להופיע עם תופעות אוטואימוניות שונות כמו דלקת בבלוטת התריס".

בקרב אילו אוכלוסיות נפוצה המחלה?

"מרבית החולים מגיעים אלינו בגיל 40 ו-50, אולם טווח הגילאים שבו יכולה להופיע אורטיקריה הוא רחב יותר, מאפס עד מאה. התופעה שכיחה יותר בקרב נשים, עם שכיחות כפולה לנשים בנות 20-40 לעומת גברים״, אומר פרופ' הרשקו. "בסופו של דבר זו תופעה די שכיחה, שנמצאת במגמת עלייה בשנים האחרונות. למעשה, הניסיון שנצבר אצלנו בתחום רק הולך וגדל".

בשורה התחתונה: האם זה מסוכן?

"חשוב להדגיש - אורטיקריה לא מסכנת חיים", משיב פרופ' הרשקו. "היא מציקה, זה נכון; לפעמים היא יכולה כמעט להוציא את החולים מדעתם, או להבהיל אותם או את הסביבה. כשמופיעות נפיחויות באזור הפנים, השפתיים או העפעפיים היא עלולה לעורר את הרושם כאילו יכול להיגרם חנק – אך למעשה היא אינה פוגעת כלל בדרכי הנשימה".

Curated Tags

צילום תמונת קאבר: Shutterstock