המיגרנה המיוחדת שלי
אל מול פני הכאב: שלושה חולים מספרים על הדרכים שלהם להתמודד עם התקף
It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.
אל מול פני הכאב: שלושה חולים מספרים על הדרכים שלהם להתמודד עם התקף
"כל המשפחות המאושרות דומות זו לזו, כל משפחה אומללה – אומללה בדרכה שלה", אומר המשפט הידוע שפותח את "אנה קרנינה" של טולסטוי, ועל אותו משקל אנחנו מוסיפים: כל מיגרנה מאמללת את החולה בה בדרכה שלה. לא משנה מה הסיבה להתקף המיגרנה, לא משנה אם אתם גבר או אשה – ההתמודדות עם הכאבים במהלך התקף רחוקה מלהיות פשוטה. העוצמה והתסמינים ישתנו מחולה לחולה, וכך גם דרכי ההתמודדות שיסגל לעצמו כל אדם.
הכירו כמה מהאנשים שמאחורי הכותרות ואת הטיפים שלהם להתמודדות עם הכאב: ואם גם אתם פוגשים מקרוב את המיגרנה, יש לפנות לקבלת ייעוץ מרופא שיכוון אתכם לטיפול המתאים לכם. לכל אחד, בסופו של דבר, המיגרנה המיוחדת שלו.
ניקול וינשטוק, בת 33, מאובחנת כסובלת ממיגרנה מגיל 19 והופעת המיגרנה שלה כוללת גם אאורות קשות, המאופיינות בהפרעת ראייה הנמשכת כשעה-שעתיים עד לכדי איבוד ראייה זמני בעין השמאלית. "ישנו לחץ כואב במצח, מעל עין שמאל, שהולך ומתגבר ולא משנה כמה משככי כאבים אבלע", היא מתארת. "בהתקף העוצמתי האחרון שהיה לי הכאבים נמשכו ארבעה ימים. לא היה לי שיווי משקל והייתי משותקת. בכל פעם שקמתי, חטפתי סחרחורות והקאתי".
איך ההרגשה? ניקול חוותה טיפולים שונים, אך ההתנסות לא תמיד הועילה. ההתקפים התכופים, במהלכם אינה מסוגלת לאכול, גרמו לה בשלוש השנים האחרונות לאבד משקל. "אני לא מסוגלת לבכות אפילו, זה פשוט לשכב במיטה בחדר חשוך, בחוסר אונים מוחלט", היא מספרת. "ההתקפים האלה כל כך חזקים שהם ממש גורמים לי לטראומה. ההתמודדות שלי בזמן התקף היא פשוט לבלוע משכך כאבים, לשים מסיכת ג׳ל קפואה על המצח שעוזרת לעמעם את הכאב - ואז אני נכנסת למיטה ומכבה את כל האורות בבית לחלוטין".
ההתמודדות של ניקול: "חשוב אחרי האבחון הרפואי לשנות את הרגלי החיים ולהקפיד על הימנעות, ככל האפשר, מהטריגרים שגורמים להתקף. אני אדם מאוד אקטיבי, גם כשאני חולה אני אוהבת לסדר ולנקות ולעשות דברים, אבל כשיש לי התקף מיגרנה אני 180 מעלות – מכבה את עצמי לחלוטין כדי לעבור אותו כמה שיותר מהר, אחרת כל דבר קטן מעצים את הכאב פי מיליון".
תמיר, בן 61 המתגורר בעפולה, נשוי ואב לארבע וסב לשלושה נכדים, היה חבר אגד במשך 35 שנה לפני שיצא לגמלאות. לפני כעשרים שנה חווה התקף מיגרנה ראשון ומאז מצבו החמיר עד לרמה של שני התקפים ביום. הדבר פגע בעבודתו והוא עבר לעבודה משרדית באגד, אולם המיגרנות נמשכו ביתר שאת.
איך זה מרגיש? "בלילה אני מתעורר עם פיצוצים במוח וישר לוקח כדור שמציל אותי, ואז במשך היום, בצהריים ואחר הצהריים, אני לוקח עוד כדור", מספר תמיר על האופן שבו הוא מתמודד עם המחלה. "אני לוקח כדורים במינון גבוה יחסית, בעצת הרופאים. ללא הכדור אני מקיא ללא הרף, לא יכול לשמוע רעש ולא לראות אור, המוח מפסיק לתפקד. אני הופך לחסר אונים. אני תמיד דואג שיהיה לי כדור בכיס".
ההתמודדות של תמיר: "להכיר את הגוף ברמה הגבוהה ביותר מבחינת תזונה, כדי להכיר לפרטי-פרטים את סוגי המזון שעלולים לגרום למיגרנה, ולשמור על משמעת ברזל – לא לחטוא ולטעום דברים טובים שפעם אהבתם, אלא לאכול אך ורק מה שלא אמור לעודד את המיגרנה".
תמר ליניבסקי, בת 57, גרה בבאר שבע, אם לשלושה ילדים וסבתא לשני נכדים וסובלת מכאבי ראש מילדות. "אני מאובחנת כסובלת ממיגרנה כרונית כעשרים שנה ולוקחת טיפול תרופתי", היא מספרת.
איך זה מרגיש? "אני מרגישה את המיחושים עוד לפני שמגיע ההתקף ואז מתחיל לחץ נפשי ופיזי, כי אני יודעת מה יגיע. הכאב לפני ההתקף מתחיל באזור העיניים ושם גם הוא מגיע לשיא העוצמה. הוא עוטף את כל הראש וגם את הצוואר. כיום אני נוטלת כדור שמוריד לי מעט את רמת הכאב".
ההתמודדות של תמר: "חשוב להיות קשוב לעצמך, להבין מה עוזר לך ומה יכול לגרום למיגרנה ולהתנהג בהתאם לכך. לי אישית עוזר להיות בסביבה קרה, תחת מזגן, ובחורף לצאת החוצה. עוזר לי מאוד להירגע ולהתמקד בנשימות שמכניסות לגוף אוויר קר, לקור יש השפעה חיובית. אם אני בבית אני מתנתקת לחלוטין מהסביבה ומורידה את רמת התפקוד למינימום. אני גם לא שוכבת כי זה מעצים את הכאב, אלא יושבת. קפה שחור רותח מסייע לי באופן מפתיע והשילוב בין ישיבה, סביבה קרה, נשימות ולגימות קפה שחור רותח עוזר לי להתמודד".