התמודדות עם תשישות ועייפות אצל חולות סרטן שד גרורתי
בתהליך האבחנה והטיפול את עשויה למצוא את עצמך מתמודדת עם תשישות ועייפות חריגות. יש דרכים למזער או למנוע אותן – וכדאי להכיר את כולן
It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.
בתהליך האבחנה והטיפול את עשויה למצוא את עצמך מתמודדת עם תשישות ועייפות חריגות. יש דרכים למזער או למנוע אותן – וכדאי להכיר את כולן
תשישות ועייפות אצל חולות סרטן שד גרורתי שכיחה בקרב 9 מתוך 10 נשים שעוברות טיפולים.
בקרב 1,252 חולות שהשתתפו בסקר שנערך בארה"ב, ניכללו שאלות לגבי הרגשה וסימפטומים המלווים את מחלתן, 43% דיווחו על רמות תשישות ועייפות גבוהות יותר מהאוכלוסייה הכללית בארה"ב.
תשישות ועייפות אצל חולות סרטן יכולה להיגרם בשל גורמים שונים, פסיכולוגיים וגופניים, בהם:
● מתח הנובע מתהליך האבחון והטיפול בסרטן השד.
● תופעות לוואי הקשורות לתרופות.
● תזונה לקויה.
● נפח הגידול.
אנרגיה היא כמו חשבון בנק - בכל פעם שאת "מושכת" אנרגיה כדי לבצע פעילות, חשוב לחדש את מלאי האנרגיה שלך באמצעות מנוחה ופעילויות אחרות. להלן רשימה של פעולות פשוטות שיעזרו לך לאזן את צריכת האנרגיה ולמזער את התשישות:
● זהי אילו פעילויות עלולות לגרום לתשישות ודאגי לשריין אחריהן זמן להתאוששות.
● נהלי את לוח הזמנים ואת תחומי האחריות שלך, אל תכבידי על עצמך מעבר ליכולת שלך.
● אל תחששי לבקש עזרה או לסרב למשימות מסוימות.
● שמרי על דיאטה בריאה ומאוזנת. כדי ללמוד עוד על הנושא, מומלץ לפנות לגורם מקצועי.
● התחילי את היום בהליכה קצרה או בפעילות גופנית אחרת כדי להשיב לעצמך אנרגיה לאחר ליל מנוחה.
● השתדלי להקפיד על 7-8 שעות שינה בלילה. חשוב שתספרי לצוות הרפואי המטפל בך על כל קושי בשינה.
● נסי לשמור על שגרת שינה: היכנסי למיטה והתעוררי באותן שעות מדי יום.
● אם את לא מצליחה להירדם בלילה, צאי מהמיטה ושתי כוס תה ירוק, או קראי ספר. הימנעי משימוש באינטרנט או במכשירים אלקטרוניים שעלולים להפריע להמשך שינה בריאה.
● הימנעי מקפאין לפחות 8 שעות לפני השינה.
● שוחחי עם הדמויות המטפלות שלך – רופאה, אחות וכד' - על תשישות ועייפות הנובעת מהאבחון ומהטיפול.
● צרי קשר עם נשים שחיות עם סרטן שד גרורתי כדי לקבל עצות נוספות להתמודדות עם התשישות. תוכלי למצוא אותם באמצעות צ'אט מקוון של חולות סרטן, קבוצות פייסבוק או קבוצות תמיכה לחולים.
היעזרי בצוות הרפואי שלך שיתמקד בהפחתת תשישות ועייפות, ויסייע לך להשיב אנרגיה באמצעות ניהול הכאב, תזונה נכונה וטיפולים אלטרנטיביים כמו יוגה או דיקור.
מומחים אלה יוכלו לעזור לך ביצירת שגרה בריאה להתמודדות עם הכאב, לצבירת אנרגיה ולהפחתת תשישות ועייפות. שאלי את האונקולוג שלך או את האחות על האפשרויות הזמינות בסביבתך.
דברי עם אנשי מקצוע מורשים כדי ללמוד איך לשפר את התזונה שלך, כדרך חשובה למניעת תשישות ועייפות.
מטפלים בבריאות הנפש יוכלו לסייע בהתמודדות עם לחץ ואתגרים נפשיים נוספים שתורמים לתשישות ועייפות אצל חולי סרטן. פסיכיאטרים, בהתאם לשיקול דעתם המקצועית, לאבחנה ולצורך יוכלו אף לרשום לך תרופה שתעזור לך להתמודד עם האתגרים הנפשיים.
דברי עם האונקולוג שלך על תופעות לוואי שאת חווה כדי שיוכל לבצע התאמה בטיפולים או להמליץ על אנשי טיפול אחרים שיוכלו לעזור.
טיפולים אלטרנטיביים כמו יוגה עדינה ודיקור יכולים לסייע בהתמודדות עם תשישות ועייפות אצל חולות סרטן השד במקרים של תשישות
References:
1. Metastatic Breast Cancer Specialty Registry Report 2017, Cancer Support Community.
הארגונים והאתרים הנזכרים לעיל הם חיצוניים לנוברטיס. לנוברטיס אין כל שליטה על המידע המסופק בהם, ולכן היא אינה יכולה להבטיח את הדיוק או את שלמותו של מידע זה. כל מידע המתקבל מאתרים אלה לא מהווה תחליף לייעוץ רפואי המתקבל מהרופא המטפל.
צילום תמונת קאבר: Shutterstock