מילון מונחים בסרטן לשיחה עם הרופא למטופלות סרטן שד גרורתי
דר' אמיר זוננבליק, מנהל יחידת סרטן השד בביה"ח איכילוב מגדיר מה חשוב לדעת, להבין ולשאול.
It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.
דר' אמיר זוננבליק, מנהל יחידת סרטן השד בביה"ח איכילוב מגדיר מה חשוב לדעת, להבין ולשאול.
הכירי את המונחים שאת צפויה לשמוע בשיחה עם הרופא.ה האונקולוג.ית שלך, ואת השאלות שכדאי לך לשאול כדי להבין את אופן בחירת הטיפול:
אבחנה של סרטן שד בשלב 4 היא בשורה קשה, שמעלה לא מעט שאלות ונושאים לדיון בין האונקולוג.ית למטופלת. על פי רוב, בשלב זה מטרת הטיפול העיקרית היא עצירת התקדמות המחלה, שליטה בסימפטומים והארכת חיים ככל הניתן.
במהלך השיחה, עשויים הרופאים להשתמש במונחי יסוד שלא תמיד יהיו נהירים למי שאינו מגיע מהתחום. לא מעט מטופלות לא מבינות במה מדובר, אך מתביישות לשאול.
שוחחנו עם ד"ר אמיר זוננבליק, מנהל יחידת סרטן השד במערך האונקולוגי בבית החולים איכילוב והכנו עבורכן מעין מילון מונחים בסרטן. באמצעותו, תוכלו להבין את המונחים, לדעת מהן השאלות שצריכות להישאל במהלך השיחה, מה אפשרויות הטיפול העומדות בפני המטופלות וכיצד נקבע המסלול הטיפולי.
דיאלוג פתוח עם הרופא.ה האונקולוג.ית הכולל שיח על הרצונות והצרכים שלך כמטופלת, ושמברר מה חשוב לך להשיג מהטיפול תוך שיקול דעתו של הרופא המטפל, מהווים חלק חשוב ומשמעותי בבחירת הטיפול הנכון עבורך .
פירוש המונח: מהי תוחלת החיים הצפויה? וכמה התרופה המומלצת עשויה להאריך את תוחלת החיים?
כאשר ניתנת תרופה מסוימת או ניתן משלב של כמה תרופות, עולה השאלה כמה זמן בממוצע תוכל המטופלת, על פי ההערכות, לשרוד בזכות הטיפול המומלץ ביחס לאפשרויות אחרות.
"בסרטן שד גרורתי (שלב 4) המטרה העיקרית היא להאריך את תוחלת החיים ככל שניתן", אומר ד"ר זוננבליק, "לכן זהו המדד החשוב ביותר במערך השיקולים בבחירת המסלול הטיפולי לצד שמירה על איכות חיי המטופלות.
"יש שלושה סוגים עיקריים של סרטן שד", מוסיף זוננבליק: "סרטן שד הורמונלי ( ER חיובי), סרטן מסוג HER2, וסרטן מסוג טריפל נגטיב. תוחלת החיים שונה בין הסוגים השונים ובהתאם לטיפולים השונים, כאשר לסוג הגידול טריפל נגטיב הפרוגנוזה הקשה ביותר עם תוחלת חיים חציונית שנעה בין שנה לשנתיים. מה שאנחנו יודעים זה, שעם חלק מהטיפולים החדשים המקובלים, תוחלת החיים הוארכה באופן משמעותי".
מה כדאי לי לשאול את הרופא.ה : האם הטיפול צפוי להאריך את חיי?
פירוש המונח: "אם ב-OS מדברים על כמה זמן החולה תשרוד, ב-PFS הכוונה היא לכמה זמן היא תגיב לטיפול מבלי שמחלתה תתקדם. כלומר, יכול להיות שטיפול מסוים ישפר PFS ,אך לא OS . המטרה המרכזית היא שנדע מה הערך של התרופה : נניח שהחולה מקבלת תרופה מסוימת, והיא צפויה להגיב כשנתיים ללא התקדמות, זה מעיד על האפקטיביות של התרופה, אך המדד החשוב ביותר הוא OS - האם התרופה תאריך את חיי?
בעוד PFS נותן לנו אינדיקציה על השפעת הטיפול בזמן נתון, הוא אינו מלמד אותנו על ההישרדות הכללית הצפויה והאם ניתן לראות את האפקט של התרופה בא לידי ביטוי בתוחלת החיים הכללית. אנחנו מחפשים מקסימום תגובה לכמה שיותר זמן במטרה להאריך את חיי המטופלת".
מה כדאי לי לשאול את הרופא.ה : "לכמה זמן הטיפול צפוי לעזור? ומהן החלופות?"
פירוש המונח: "כשמדברים על איכות חיים, אנחנו מכוונים לתרופה שתעזור לשפר את איכות חייה של המטופלת ותפחית תופעות לוואי וכאבים. ישנם מבחני איכות חיים שונים הניתנים באמצעות שאלונים שעברו תיקוף.
"חשוב לזכור שתרופה יכולה גם להזיק, ויש כאן שאלה. אם החולה מקבלת טיפול שמאריך את חייה בזמן קצר, אבל איכות החיים נפגעת משמעותית - אולי רב הנזק על התועלת? זה דיון שצריך להתקיים עם המטופלת", מדגיש ד"ר זוננבליק, "על מנת שתוכל לקבל החלטות עבור עצמה בצורה מיטבית. זה כמובן מאוד אינדיבידואלי ותלוי בגיל ובפרופיל המטופלת. ייתכן שאישה אחת תעדיף את הסיכוי לחיות יותר, ואילו מטופלת אחרת תעדיף איכות חיים. "תרופה 'טובה' משפרת את ה-PFS ומונעת את התקדמות המחלה, מאריכה את ה- OS וגם מביאה שיפור באיכות החיים - או לפחות לא מחמירה או פוגעת באיכות החיים. השאיפה היא למצוא את האיזון בין הארכת חיים לפגיעה באיכות החיים".
חשוב להזכיר כי לגיטימי שתשאלי את הרופא.ה שלך האם הטיפול יאפשר לך לשמור על איכות חייך. חשוב שהרופא .ה המטפל.ת יכירו את הצרכים שלך, את הרצונות שלך ואת סגנון חייך – זה חלק חשוב ממערך השיקולים בבחירת הטיפול הנכון לך.
מה כדאי לי לשאול את הרופא.ה: "כיצד טיפול בסרטן השד צפוי להשפיע על אורח החיים? אילו תופעות לוואי צפויות?"
"לכל סוג גידול שד יש טיפולים משלו", מסביר ד"ר זוננבליק. "אנחנו קודם כל רוצים לדעת מה סוג הגידול ומה שלב ההתפתחות שלו. רק לאחר מכן, קובעים את סוג הטיפול. כל מנגנון פעולה של טיפול מותאם לסוג הגידול".
סרטן שד חיובי לרצפטור ER" :לסוג סרטן זה מותאמים טיפולים הורמונליים התוקפים את המטרה, בין היתר על ידי הורדת רמות האסטרוגן או עיכוב הקולטן לאסטרוגן. לטיפולים האלו ניתן להוסיף תרופות ביולוגיות ליצירת אפקט משלים. שילוב של שני המסלולים עשוי לייצר שיעורי תגובה גבוהים וממושכים. במילים אחרות, אם נעכב כמה מסלולים במקביל, נשפר את התוצאות".
סרטן שד חיובי לחלבון HER2" - מחקרים הוכיחו יעילות של תרופות שמטרתן לעכב ביטוי יתר של החלבון HER2 .משפחה חדשה של תרופות מבוססת על כימותרפיה המצומדת לנוגדנים כנגד HER2 . אנחנו מדברים על סוג של נוגדנים הנקשרים לחלבון HER2 על פני תאי הגידול ומאפשרים טיפול ממוקד ומכוון מטרה. גם במקרה הזה, שילוב של הדור החדש של תרופות הנוגדנים עם טיפולים כימותרפיים הוביל לתוצאות משופרות".
סרטן שד מסוג טריפל נגטיב: "זהו הסוג האגרסיבי ביותר של סרטן שד גרורתי. ישנם טיפולים אימונותראפיים שתפקידם לשפעל את המערכת החיסונית כנגד גידול מסוג זה, טיפולים אלו הראו יעילות" בחלק מהגידולים.
מה כדאי לי לשאול את הרופא.ה: מהו סוג הגידול שלי ומהו השלב בו המחלה נמצאת?
"המסר שלי הוא לקוות לטוב ולהתכונן לכל תרחיש", מסכם ד"ר זוננבליק. "חשוב לתת אמון ברופא.ה האונקולוג.ית המלווה ולדעת שיש תרופות חדשות ואסטרטגיות טיפוליות המשפרות את תוחלת החיים ואת איכות החיים של המטופלות. בסרטן שד, נדרש הרבה מאמץ במחקר, במימון ובתשתיות על מנת לשפר את התוצאות, בכל שנה ישנו גילוי חדש בתחום האונקולוגיה. המסע ארוך, אולם התרופות והחידושים בתחום נותנים הרבה תקווה".
על מנת לשפר את התוצאות, בכל שנה ישנו גילוי חדש בתחום האונקולוגיה. המסע ארוך, אולם התרופות והחידושים בתחום נותנים הרבה תקווה".
צילום תמונת קאבר: Shutterstock