התהליך הטרשתי, מסביר פרופ' אליס, מתקדם באופן שונה באיברים השונים. "ישנם איברים בהם יש תהליך טרשתי מתקדם יחסית אבל הוא לעולם לא יבוא לידי ביטוי; מנגד, ישנם אזורים אחרים בגוף בהם התהליך הטרשתי מצומצם יותר, אבל אירוע כזה של היבקעות יהיה הביטוי הראשון והאחרון של המחלה, כי החולה חלילה עלול למות".
ההתפתחות של הטרשת מתחילה למעשה מרגע הלידה, אבל הקצב שלה שונה בהתאם לגורמי סיכון.
כולסטרול גבוה, מזכיר פרופ' אליס, הוא אחד מגורמי הסיכון המובילים להיווצרות מחלות כלי דם טרשתיות. כאשר מדברים על כולסטרול גבוה יש לדעת כי לעתים מדובר במצב גנטי - פגם בקולטן שמסלק את הכולסטרול מזרם הדם גורם לרמות גבוהות של הכולסטרול הרע (LDL) - מעל 200 מ"ג. מחלה זו נקראת היפרכולסטרולמיה משפחתית, והיא מחלה גנטית נפוצה (בצורתה ההטרוזיגוטית – אחד מתוך כ-285 חולי היפרכולסטרולמיה, חולה ספציפית בה), הגורמת כבר מגיל צעיר לעליית רמות הכולסטרול בדם ולסיכון גבוה לאירועי לב כבר בגילאים צעירים.
ניתן לצמצם את גורמי הסיכון בקרב אנשים הסובלים מהיפרכולסטרולמיה על ידי איתורה בגיל צעיר וטיפול מותאם, המסייע בהורדת רמות הכולסטרול. לדברי פרופ' אליס, תזונה מותאמת וספורט יכולים לסייע מעט בהורדת רמות הכולסטרול כאשר מדובר באנשים שאינם סובלים מהמחלה, אבל במקרים של היפרכולסטרולמיה משפחתית יש צורך בהתערבות תרופתית.
כיצד מאתרים היפרכולסטרולמיה? "החשד מתעורר כאשר אנחנו פוגשים אנשים עם רמות גבוהות של כולסטרול רע, כאשר יש בני משפחה נוספים עם רמות גבוהות, וכאשר יש במשפחה מקרים של מחלות כלי דם באנשים צעירים - מתחת לגיל 50-40", אומר פרופ' אליס. המחלה, כאמור, ניתנת לטיפול ולשליטה, וכאשר היא מאותרת בקרב ילדים ובני נוער הסובלים ממנה, גם הם מקבלים טיפול בכולסטרול גבוה מגיל צעיר.
אבל כולסטרול גבוה אינו רק מנת חלקם של מי שסובלים מהיפרכולסטרולמיה משפחתית. "כולסטרול גבוה הוא מחלה של המאה ה-21 שנובעת מאורח חיים יושבני, מתזונה לא בריאה ועוד", אומר פרופ' אליס. לכן מומלץ להקפיד על אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת וספורט, ועל מעקב מתמיד אחר רמות הכולסטרול החל מגילאי ה-20.
צילום תמונת קאבר: Shutterstock