מה זה פסוריאזיס? לימדו על פסוריאזיס, תסמינים ומחלות נלוות - בחסות נוברטיס

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

מה זה בעצם פסוריאזיס? כשחושבים על המחלה, מדמיינים פריחה וקשקשים על עור הגוף. אולם לא רבים יודעים כי לא מדובר במחלת עור בלבד: החולים בה נמצאים בסיכון גבוה לתסמינים ולמחלות נוספות – שפוגעות בעוד מערכות של הגוף. ביקשנו מפרופ' יובל רמות, רופא עור בכיר ומנהל מרפאת הפסוריאזיס במחלקת עור של המרכז הרפואי הדסה עין כרם, לספר באילו סיכונים מדובר.

דלקת מפרקים - סימנים מחשידים

1. דלקת מפרקים פסוריאטית: מדובר במצב שיכול לגרום לנזק ולאובדן תפקוד במפרקים מסוימים. שכיחותה נעה בין 6-30% מחולי הפסוריאזיס במחקרים השונים. דלקת מפרקים פסוריאטית מתבטאת בנפיחות, כאבים ונוקשות במפרקים, רצועות וגידים. הדלקת יכולה להתקדם ולהביא להרס של המפרק.

2. השמנת יתר: בקרב אנשים עם משקל גוף עודף יש שכיחות גבוהה יותר של פסוריאזיס, ולהיפך: אנשים בעלי פסוריאזיס נוטים להיות בעלי משקל עודף. יש מחקרים המראים שירידה במשקל לבדה יכולה להועיל לפסוריאזיס, וניצנים ראשונים ממחקרים חדשים רומזים לכך שניתוח בריאטרי (כמו הצרת קיבה למשל) יכול להיות יעיל להקלה בתסמיני המחלה.

3. סוכרת: לחולי פסוריאזיס יש סיכון מוגבר לחלות בסוכרת מסוג 2, מחלה שמתאפיינת ברמות סוכר גבוהות בדם ויכולה להתבטא קלינית כצמא, רעב, ראיה מטושטשת או עייפות. יש קשר לחומרת המחלה: ככל שהפסוריאזיס יותר קשה, כך הסיכון לחלות בסוכרת עולה.

4. מחלות לב וכלי דם: חולי פסוריאזיס נמצאים בקבוצת סיכון בעלי סיכון גבוה יותר לפתח מחלות לב וכלי דם, כולל שבץ מוחי. גם כאן יש קשר לחומרת המחלה: לחולי פסוריאזיס קשה יש 50% יותר סיכון למחלות לב ולשבץ. טיפולים חדשים נוגדי דלקת, כדוגמת הטיפולים הביולוגיים, יכולים לסייע בהורדת סיכון זה.

5. תסמונת מטבולית: תסמונת זו היא שילוב של השמנה, מחלת לב ויתר לחץ דם, ומעמידה את המטופל בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. מעל שליש מהחולים סובלים מהתסמונת, ששכיחה יותר בקרב נשים חולות פסוריאזיס מאשר בקרב גברים.

6. מחלות מעי דלקתי: נמצאות בשכיחות גבוהה יותר בחולי פסוריאזיס (עד 10% מהחולים). לחולים עם מחלת קרוהן (אחד הסוגים של מחלת מעי דלקתי) יש סיכון מוגבר פי שבעה לפתח פסוריאזיס. לחולי פסוריאזיס יש סיכון של פי שלושה לפתח מחלת קרוהן.

7. מחלות דלקתיות עיניות: בעיקר יובאיטיס (דלקת של הענבית, אחת מהשכבות המרכיבות את גלגל העין). בערך 2% מחולי הפסוריאזיס חולים ביובאיטיס, מחלה שעלולה להוביל לאיבוד ראיה.

8. אוסטאופרוזיס: גם מחלה זו, שמובילה לירידה בצפיפות העצם, קיימת בשכיחות יותר גבוהה אצל חולי פסוריאזיס, על-פי נתונים ראשוניים בלבד.

9. השפעות נפשיות: לפסוריאזיס השלכות נפשיות על החולים, שעלולים לסבול מדימוי עצמי נמוך, דיכאון, בידוד חברתי ומקשיים בעבודה ובבית הספר. ההפרעות האלה אינן קשורות בהכרח לחומרת הפסוריאזיס. טיפול לפסוריאזיס יכול להוריד את התחושות האלה בקרב המטופלים.

תמונה עיצובית
"ירידה במשקל מגבירה יעילות של תרופות" צילום: Shutterstock

אז מה אפשר לעשות?

שאלנו את פרופ' רמות מה חולה פסוריאזיס יכול לעשות בחיי היומיום, על מנת למזער את הסיכון לפיתוח המחלות הנלוות והתסמינים. "עישון מעלה את הסיכון לפתח פסוריאזיס וגם לחלות במחלות הנלוות", הוא אומר. "לכן מומלץ על הפסקת עישון. מומלץ גם להקטין צריכה של אלכוהול, אשר עלול לגרום להחמרה בפסוריאזיס. בנוסף, הקטנת שתיית אלכוהול מאפשרת הגברת יעילות של התרופות, מקטינה רמות חרדה ודיכאון ומקטינה את הסיכון למחלות נלוות כדוגמת מחלות לב. ירידה במשקל מומלצת בחום, משום שהיא מאפשרת שיפור בחומרת הפסוריאזיס, מגבירה יעילות של תרופות, ומקטינה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מומלץ גם להקפיד על פעילות גופנית מסודרת לאורך השבוע".

פרופ' רמות מוסיף כי "לאור ריבוי המחלות הנלוות לפסוריאזיס, מומלץ למטופלים להיות במעקב רפואי מסודר. מומלץ להקפיד על ניטור לחץ דם באופן קבוע, אם באמצעות מד לחץ דם ביתי או בקופת חולים, ועל ניטור משקל. על המטופלים לבצע בדיקות דם באופן קבוע, ולוודא כי בדיקות אלו יכללו גם מעקב אחר רמות סוכר ופרופיל שומנים. על המטופלים גם להקפיד על ביצוע בדיקות הסקר לגילוי סרטן כמומלץ על-ידי משרד הבריאות. יש להיות במעקב מסודר אצל רופא עור, ולבצע במסגרת הביקור סקירה כלל גופית. במידה שישנם תסמינים המחשידים למחלת מעי דלקתית, כגון שלשולים, כאבי בטן או צואה דמית, יש לפנות לביצוע בדיקות דם והדמיה מתאימות."

פרופ' יובל רמות
"מומלץ למטופלים להיות במעקב רפואי מסודר". פרופ' רמות. צילום: אוסף פרטי

מקור: Callis Duffin K. et al. Identifying and Managing Complications and Comorbidities in Patients With Psoriasis, Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, Vol. 34, No. 2S, March 2015

Curated Tags

צילום תמונת קאבר: Shutterstock


מידע אישי למטופלים