לוקמיה ילדים : טיפול וריפוי ילדים שחולים ב-ALL מידע מקצועי באתר נוברטיס

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

בשנים האחרונות נכנס לתחום האונקולוגיה מושג חדש ופורץ דרך בשם אימונותרפיה. שיטה זו, במסגרתה מופעלת מערכת החיסון של המטופל נגד תאי הסרטן שבגופו, נמצאה יעילה מול גידולים סרטניים שונים. אחד מהם הוא ALL - לוקמיה לימפובלסטית חריפה. זהו סרטן של תאי דם מסוג לימפוציטים, השכיח בעיקר אצל ילדים. לרוב הוא מופיע בין הגילים שנה עד 6, אך יש לו גם הופעות בקרב תינוקות ולחלופין - בקרב מבוגרים. מאז אמצע המאה ה-20 הרפואה המודרנית יכולה להציע טיפול בלוקמיה עבור ילדים שחולים ב-ALL. כיום, מטופלים רוב החולים בסרטן זה בטיפול בלוקמיה המשולב כימותרפיה, אשר פוגעת ומרעילה את התאים הממאירים,  אך עלולה לגרום נזק גם לתאים בריאים של הגוף.

"ישנם שני סוגי טיפולים ל-ALL שעמיד בפני כימותרפיה", מסביר ד”ר אלעד יעקבי, מנהל המרכז לאימונותרפיה וטיפול תאי בילדים בבית החולים לילדים ע”ש אדמונד ולילי ספרא במרכז הרפואי "שיבא". "סוג אחד הוא טיפול בלוקמיה בנוגדנים. נוגדנים מסוגלים לזהות את תא הלוקמיה, ולהפעיל מנגנון הרס חיסוני או להחדיר רעלן לתוך התא. כיום ישנם שלושה סוגי נוגדנים אשר מאושרים לשימוש בלוקמיה עמידה, חלקם רק במבוגרים וחלקם בילדים ובמבוגרים שחלו, שנרפאו ושמחלתם חזרה. הסוג השני הוא טיפול בלוקמיה באמצעות הנדסה של תאי T, טיפול שקרוי CAR-T Cells. בטיפול זה משתמשים בתאי מערכת החיסון של החולה, מוציאים אותם מגופו ומעבירים אותם תהליך הנדסה גנטית שמלמד אותם לתקוף את תאי הלוקמיה. הם למעשה מקבלים עוד תכונה שעוזרת להם לזהות חלבון שנקרא CD19. טיפול זה, המבוסס על פיתוח של פרופ' זליג אשחר, משנה את הפרדיגמה הטיפולית עבור חולים שלא הגיבו לטיפול.

פרופסור יעקבי מסביר על טיפול בלוקמיה לימפובלסטית חריפה בילדים
"לכל חולה מיוצר טיפול פרטני מהתאים שלו עצמו". פרופ' יעקבי. צילום: אוסף פרטי

אחוזי ריפוי מעודדים

טיפול ה-CAR-T אינו הטיפול הראשון שיקבל חולה המאובחן ב-ALL. זהו טיפול בלוקמיה שניתן רק במקרים בהם המחלה לא נרפאת לאחר טיפולים אחרים או שהיא חוזרת לאחר ההחלמה. הטיפול הראשון והסטנדרטי הוא טיפול מבוסס כימותרפיה, סטרואידים ותרופות אנטי-מטבוליטיות, הפוגעות בתאי לוקמיה. משך טיפול כזה הוא בין שנתיים לשלוש (שישה עד שמונה חודשי טיפול אינטנסיבי ובשאר הזמן טיפול אחזקתי), ואחוזי הריפוי שלו גבוהים מאוד. במקרים בהם המחלה חוזרת מקובל לתת תרופות כימותרפיות בשילוב עם נוגדנים כנגד חלבוני CD19 אשר נמצאים על תאי הלוקמיה. לעיתים קרובות בחזרת המחלה נדרשת גם השתלת מח עצם - גישה טיפולית המקובלת כיום למחלות שונות, בהן מערכת ייצור תאי הדם האדומים ותאי החיסון נפגעת. החולה מקבל טיפול כימותרפי וקרינתי במינון גבוה ואז מחליפים את מח העצם הפגום, שם נוצרים תאי הלוקמיה, במח עצם מאדם בריא.

טיפול בלוקמיה לימפובלסטית חריפה בילדים - תמונה עיצובית
מדובר בטיפול מותאם אישית, בהתאם למצב הילד. צילום: Shutterstock

אם טיפולים אלו לא הועילו, או שהמחלה חזרה שוב, ישנה אפשרות טיפולית ב -CAR-T. "זה למעשה טיפול מותאם אישית, לא עוד תרופה בבית המרקחת", מסביר ד"ר יעקבי. "לכל חולה מיוצר טיפול פרטני מהתאים שלו עצמו - לכן מדובר בטיפול שלוקח פרק זמן לא קצר מהרגע שהוחלט להשתמש בו. בשלב הראשון אוספים תאים מהמטופל: התאים האלו נשלחים לייצור ומהם מופק הטיפול. בשלב השני מייצרים את התרופה במעבדה ייעודית, תוך תהליך בקרת ייצור קפדנית. כשהתאים מוכנים - מזמינים את החולה לאשפוז. הוא מקבל טיפול מכין של מספר ימים ואחריו התאים מוחזרים למחזור הדם שלו כעירוי דרך הווריד, תוקפים את תאי הסרטן ומשמידים אותם. לאחר מכן יישאר החולה בהשגחה בבית החולים למשך כמה ימים, כדי לוודא שלא מתרחשות אצלו תופעות לוואי משמעותיות. בעת הצורך, יש מטופלים שאפילו נשלחים להשגחה צמודה בטיפול נמרץ".

כיום ניתן טיפול ה-CAR-T רק במרכזים רפואיים גדולים בישראל: שיבא, איכילוב, הדסה, שניידר ,רמב"ם, סורוקה, מאיר ושערי צדק. 

Curated Tags

צילום תמונת קאבר: Shutterstock


מידע אישי למטופלים