המפגש של שנות הילדות עם מחלה ממאירה, הוא אחד הקשים ביותר לעיכול. התמודדות של ילד עם מחלה קשה ומאיימת הינה מאתגרת ומעוררת פחדים רבים.
לוקמיה לימפובלסטית חריפה המכונה ALL, היא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בשנות הילדות – ועומדת על 25% מכלל המחלות הממאירות. מדובר במחלה נדירה, שמופיעה בעיקר בילדות המוקדמת, בגילאי 2-5, אבל יכולה להופיע גם אצל ילדים גדולים יותר ואצל מתבגרים, כשהשכיחות גבוהה יותר בקרב בנים. החדשות הטובות טמונות באחוזי הריפוי: כיום מחלימים ממנה כ- 90% מהחולים בתת קבוצות מסוימות.
מקור המחלה אינו ידוע, אבל היא מופיעה כשתא אחד המכונה לימפוציט (תא דם לבן), עובר שינוי גנטי שגורם לו להתחלק ללא בקרה במח העצם. "מח העצם – הרקמה שממוקמת בתוך העצם, בעיקר בעצמות האגן ובחוליות - הוא בית החרושת של הדם", מסבירה פרופ' רונית אלחסיד, מנהלת המחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים והשתלות מח עצם במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי. "שם נוצרים תאי מערכת הדם: תאי דם אדומים שאחראים על אספקת חמצן לרקמות, תאי דם לבנים ששייכים למערכת החיסון ואחראים להילחם בזיהומים וטסיות דם, שמשתתפות בתהליך קרישת הדם. כשתאים אלו בשלים, הם יוצאים ממח העצם לזרם הדם. כשלימפוציט מתחלק ללא בקרה עקב השינוי הגנטי שרכש, הוא משתלט על מח העצם ומונע יצירה של תאי דם תקינים, ולכן יש סיכון גבוה להתפתחות זיהומים, אנמיה ודימומים".
כיצד מתגלה המחלה? "חשד ראשון להופעתה מתחיל כאשר מופיעים מגוון תסמינים, חלקם בלתי ספציפיים", מפרטת פרופ' אלחסיד: "התסמינים כוללים חום, הגדלת בלוטות לימפה והגדלת כבד וטחול. לעתים מופיעים חיוורון וחולשה בגלל מחסור בתאי דם אדומים, כאבי מפרקים ועצמות, בגלל הלחץ שמפעילים התאים הממאירים על העצמות ודימומים שנובעים מירידה במספר טסיות הדם".
אבחון המחלה
לדברי פרופ' אלחסיד, בשלב הראשון יערוך הרופא בדיקה גופנית לאיתור בלוטות לימפה מוגדלות וכבד וטחול מוגדלים, ולאחר מכן יפנה לספירת דם. "כשהערכים אינם תקינים בספירת הדם ויש חשש ללוקמיה, מספר כדוריות הדם האדומות ומספר הטסיות יהיה נמוך, ואילו מספר כדוריות הדם הלבנות יהיה גבוה או נמוך מהמקובל. בנוסף במשטח דם פריפרי ניתן יהיה, לעתים קרובות, לזהות את תאי המחלה המכונים 'בלסטים'. במידה שבספירת הדם יש חשד ללוקמיה, הרופא יפנה לבדיקת מוח עצם – הבדיקה המרכזית לאיתור המחלה, שמספקת את המידע שדרוש לתכנון הטיפול".