להוריד את ה-LDL: הגיע הזמן לשמור על הכולסטרול בקונטרול
מה אתם יודעים על רמת הכולסטרול שלכם? הכירו את הגורם מספר אחת למחלות כלי דם טרשתיות: הכולסטרול הרע - LDL. זה הזמן ללמוד עוד על היעד האישי שלכם לשמירה על כולסטרול מאוזן
אף אחד מאיתנו לא רוצה לסבול מכולסטרול גבוה – גם אם בחיי היומיום, אנחנו לא מקדישים לזה מחשבה יתרה. למצב כזה יש השלכות בריאותיות רבות, והוא עלול להוביל למצבים מסכני חיים אם אינו מטופל כנדרש. בפועל, לכ-40% מהאוכלוסייה מעל גיל 55 יש רמות כולסטרול מעל אלו הרצויות - אך לא כולם דואגים לעקוב אחר מצבם ולבדוק האם עליהם לאזן את רמת הכולסטרול בדם. אם מפני שזו נראית להם, שלא בצדק, "בעיה של זקנים", אם בשל אורח החיים התובעני שלא מותיר לנו פנאי לטפל בעצמנו – ואולי פשוט מפני שכמו בנושאים אחרים, אנחנו מעדיפים להדחיק את הסכנות ולהתעלם מקיומן האפשרי.
כך או כך, הגיע הזמן לדעת עוד על הכולסטרול שלכם, כדי לשמור על הכולסטרול בקונטרול:
מהו בכלל הכולסטרול הרע – LDL?
הגוף זקוק לכולסטרול, אך לא ברמות גבוהות מדי. שני סוגים מרכזיים של ליפופרוטאינים, הרכיבים המובילים את הכולסטרול בדם, מוכרים בשמות כולסטרול רע -LDL - וכולסטרול טוב - HDL.
מה ההבדל ביניהם? בעוד HDL מנקה את כלי הדם ומושך את הכולסטרול לכבד, LDL מוביל כולסטרול מהכבד אל שאר רקמות הגוף, ואת עודפיו אמור הכבד לסלק מהדם באמצעות קולטנים מסוימים. במצבים מסוימים, תורשתיים או נרכשים, הכבד לא מסלק את כל עודפי ה-LDL – ואז עולה רמתו בדם מעל הרצוי, ומסכנת את הבריאות.
מה קורה במצב של LDL גבוה?
במקרי עודף, מצטבר הכולסטרול בדפנות העורקים וגורם להיצרותם, מצב היכול להוביל לאוטם שריר הלב, שבץ מוחי או כאבים ברגליים בהליכה. רמת יתר של כולסטרול בדם נקראת היפרכולסטרולמיה – וקיימים כיום מגוון טיפולים מותאמים לטיפול בבעיה, לצד שמירה על אורח חיים בריא.
מי נמצא בסיכון לרמת LDL גבוהה, איך נדע מה צריך להיות מדד ה-LDL הרצוי עבורנו ומהן דרכי הטיפול והשמירה על מדד כולסטרול רצוי?
מוזמנים לקרוא ולצפות.
למידע נוסף פנו לרופא/ה המטפל/ת
מקור: כתבות מתחם כולסטרול בmymed